INZENDING VREDEMAN DE VRIESPRIJS 2018

 

Het woonhuis van de familie Borst aan het Houckemaland in Bolsward is ingediend voor de Vredeman de Vries Prijs 2018.

 

De opdrachtgever vroeg om een woonhuis, maximaal gericht op de zon en uitdrukkelijk verbonden met de tuin. Binnen werd gevraagd om ruimtelijkheid en een grote variatie in ruimtes en plekken.

 

Een veranda met een twee lagen hoge serre verbindt het wonen met de tuin. De open ruimte van het woongedeelte is opgedeeld in plekken, elk met een eigen ruimtelijk karakter. Lange zichtlijnen in de lengterichting en dwarsrichting dragen bij aan de horizontale ruimtelijkheid en verbinden binnen met buiten. Op de verdieping staat de werkkamer in open verbinding met de vide van de serre. Daarnaast is er een slaapkamer met vide en één met een balkon met uitzicht op de achterliggende vaart. De bovenste verdieping is geheel ingericht als masterbedroom met inloopkast en badkamer. Vanuit bed bieden lage dakvensters uitzicht op de weilanden van het buitengebied.

 

De compositie van de gevels komt grotendeels voort uit de positie van de zichtlijnen in het woongedeelte. De gevelcompositie en de toepassing van antraciet keimwerk abstraheren de traditionele hoofdvorm. De architectuur is daardoor verrassend, maar ook ingetogen.

INZENDING VREDEMAN DE VRIESPRIJS 2018

 

Het woonhuis van de familie Borst aan het Houckemaland in Bolsward is ingediend voor de Vredeman de Vries Prijs 2018.

 

De opdrachtgever vroeg om een woonhuis, maximaal gericht op de zon en uitdrukkelijk verbonden met de tuin. Binnen werd gevraagd om ruimtelijkheid en een grote variatie in ruimtes en plekken.

 

Een veranda met een twee lagen hoge serre verbindt het wonen met de tuin. De open ruimte van het woongedeelte is opgedeeld in plekken, elk met een eigen ruimtelijk karakter. Lange zichtlijnen in de lengterichting en dwarsrichting dragen bij aan de horizontale ruimtelijkheid en verbinden binnen met buiten. Op de verdieping staat de werkkamer in open verbinding met de vide van de serre. Daarnaast is er een slaapkamer met vide en één met een balkon met uitzicht op de achterliggende vaart. De bovenste verdieping is geheel ingericht als masterbedroom met inloopkast en badkamer. Vanuit bed bieden lage dakvensters uitzicht op de weilanden van het buitengebied.

 

De compositie van de gevels komt grotendeels voort uit de positie van de zichtlijnen in het woongedeelte. De gevelcompositie en de toepassing van antraciet keimwerk abstraheren de traditionele hoofdvorm. De architectuur is daardoor verrassend, maar ook ingetogen.